Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak

Zatürre (Pnömoni)

Nedir ?

Pnömoni akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşur. Ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.

Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak - Göğüs Hastalıkları & Tüberküloz Uzmanlık Alanları - Zatürre

Etken ve Bulaşma ?

Etken %50 oranında Streptococcus pneumoniae (Pnömökok mikrobu) adı verilen bakteridir. Daha az sıklıkla Haemophilus influenza, Mycoplasma pneumoniae gibi çeşitli bakteriler de zatürreye neden olabilmektedir. Virüslerden en sık rhinovirus, coronavirus, influenza, adenovirus gibi mevsimsel soğuk algınlığı ve grip nedeni olan virüsler ile, özellikle çocuklarda bronşiolite sebep olan RSV (respiratuar sinsityal virüs) de zatürre etkeni olabilmektedir. Mantar kaynaklı zatürreler çok nadirdir ve bağışıklık sistemi çok düşük kişilerde görülür.


Hastalık hasta kişiyle yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaşır. Ancak, mikrobu alan herkeste zatürre görülmez. Özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik bir hastalığa sahip olanlar (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlar, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı olanlar yüksek riske sahiptir

Tipleri

  • Toplum kökenli ani gelişen (akut) pnömoniler
  • Toplum kökenli atipik pnömoniler
  • Hastane kökenli pnömoniler
  • Aspirasyon pnömonileri
  • Kronik pnömoniler
  • Nekrotizan pnömoniler

Belirtiler

Özellikle havaların soğuması ile birlikte zatürre hastalığının görülme sıklığı da artar. Basitçe, bu hastalığın belirtileri, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile aynı oluyor. Burun akıntısı, hapşırık, öksürüğü izleyen belirtiler bir süre sonra ortaya çıkıyor. Ayrıca yüksek ateş, üşüme ve titreme, sarı-yeşil balgam, nefes darlığı, göğüs yan ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı. Zatürre, COVID-19 veya griple karıştırılabilir. 3 günden uzun süren ateş, göğüs yan ağrısı ve genel durum bozukluğu zatürreyi gripten ayırt etmede önemli bir işarettir.

Tanı

Fizik muayenenin yanı sıra, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, kan tetkikleri, balgam kültürü gibi tetkikler yapılabilir.

Tedavi

Zatürrenin tedavisinde hastanın klinik durumu, yaşı, etken olan bakteri veya virüsün türü, radyoloji ve laboratuvar bulguları ve kişisel risk faktörleri dikkate alınır. Etkenin saptanmasından sonra ona uygun antibiyotik başlanır. Viruslerin neden olduğu zatürrelerde antibiyotik tedavisi genel olarak kullanılmaz. Solunum yetmezliği bulguları varsa tedavinin hastanede yapılması uygun görülebilir. Ancak hastanın genel durumu ve klinik bulguları uygunsa yakın aralıklarla kontrole çağırılmak üzere tedavisi evde yapılıp, takip edilebilir. Zatürre hastalığında istirahat ve bol sıvı tüketilmesi, hastanın durumuna göre de vitamin desteği çok önemlidir. Hastalık iyileştikten sonra bir ay boyunca hafif halsizlik devam edebilir.


Hastaların doktora gitmeyip kendi kendine antibiyotik kullanması ise hastalığı çok daha ağırlaştırır ve tehlikeyi artırır. Kesinlikle doktora gitmeden eş-dost önerisi ile ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Aşırı antibiyotik kullanımı ve uygun olmayan ilaçların seçilmesi, dirençli mikroorganizmaların gelişmesine ve dolayısıyla gerçek tedavinin başarısının azalmasına neden olabilir.

Korunma

  • Çocukluk çağı aşılarını yaptırmak
  • Aktif ve/veya pasif sigara temasını önlemek

Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar; küçük çocuklar, hamileler ve yaşlıların zatürreden korunmak için zatürre aşısı olması için doktora başvurmaları çok büyük önem taşımaktadır.