Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak

Allerji ve Histamin İntoleransı

Allerji vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı duyarlılıktır. Normalde insan vücuduna zararlı olmayan çeşitli maddeler, alerjik insanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Allerjik hastalıklar gelişmiş ülkelerde daha sık görülmektedir. Hava kirliliğinin artması, rutubetli iklim, stres ve gıdalardaki çeşitli katkı maddeleri alerji görülme sıklığını artırmaktadır. Ev tozu akarları, ağaç ve ot polenleri, küf mantarları, evcil hayvan tüyleri ve çeşitli gıda maddeleri gibi sık rastlanan alerji türleri alerjik (prick) deri testleri ve kan analizleri ile saptanabilmektedir.

Histamin vücutta pek çok görevi bulunan bir biyojenik amindir. Kılcal damarları beyaz kan hücrelerine daha geçirgen hale getiren histamin, aynı zamanda enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Bazı yiyecek ve içecekler, histamin salmaktadır. vücuttaki histamini arttıran üç faktör. Bunlar, Histamin’in dışarıdan alımının artması, Histamin vücut tarafından yapımının artması, Histamin yıkımının azalması. Handa histaminin arttığı ya da yıkımını sağlayan enzimin azaldığı durumlarda histamin intoleransı gelişir. Belirtileri burun akıntısı, astım benzeri semptomlar, ciltte kaşıntı. döküntü, taşikardi, aritmi, hipertansiyon, mide yanması, ishal, kusma sersemlik olabilir. Yıl boyu bu tür semptomları olanlarda kanda histamin ve onu yıkan enzim düzeyine bakılması gerekir.

Allerjik Astım ve Allerjik Rinit(Saman Nezlesi)hastalarında, prick deri testlerinde pozitiflik saptanmışsa, mevsimsel veya yıl boyu devam eden allerji aşı tedavisi(İmmünoterapi) uygulanmaktadır.

Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak - Göğüs Hastalıkları & Tüberküloz Uzmanlık Alanları - Allerji ve Histamin İntoleransı