Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak

Bronşektazi

Bronşektazi, öksürük ve balgam çıkarmanın olduğu, akciğer grafisinde hava yolu duvarlarında anormal kalınlaşma ve lümende geri dönüşsüz genişlemenin olduğu klinik bir durumdur.

Özellikle çocukluk çağında sık geçirilen infeksiyonlara ve tüberküloza bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca astım ve immün yetmezlik sendromları, mide reflü, yabancı cisim aspirasyonu, KOAH ve bilinmeyen nedenlerle oluşabilmektedir. Değişik coğrafyalarda ve değişik yaş gruplarında farklı sıklıkta bildirilmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve genellikle sigara ile ilişkisizdir.

Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak - Bronşektazi

En sık öksürük ve balgam görülür. Bazı hastalarda az ya da hiç semptom yoktur bazılarında ise nefes darlığı, göğüs ağrısı, hemoptizi, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, yorgunluk gibi ilave semptomlar olabilir.

Kronik öksürük ve balgamı olanların, sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin mutlaka doktora başvurup akciğer röntgeni ve doktoru gerekli görüyorsa akciğer tomografisi çektirip bazı kan tahlilleri ve solunum fonksiyon testlerini yaptırmaları tanı koyma açısından önemlidir.

Bronşektazi tedavisinde medikal tedavi (antibiyotikler, balgam kıvamını ve nefes darlığını azaltıcı ilaçlar) solunum iyileştirme fizyoterapi yöntemleri ve cerrahi tedaviler kullanılabilir. Kontrol altına alınamayan ve/veya tekrarlayan enfeksiyon, ciddi akciğer kanaması, akciğer absesi, gelişme geriliği söz konusu ise ve hastalık bir akciğer bölgesinde sınırlı ise cerrahi olarak o bölge çıkartılabilir.

Kronik öksürük ve balgamı olanların, sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin mutlaka doktora başvurmaları; tekrarlayan ve antibiyotiğe yanıtsız enfeksiyon varlığında, solunum yetmezliği ve komplikasyon gelişimi durumlarında hasta 3.düzey sağlık kuruluşuna yönlendirilmeleri büyük önem taşır